Туптящото сърце на Арт Е Факт – Илиана Куцарова!

Илиана Куцарова Арт Е Факт - художник дизайнер

Казваме „Здравей!“ на Илиана Куцарова – сърцето на Арт Е Факт!

Илиана е художник, който пресъздава вътрешния си свят, а той, повярвайте ни, е толкова богат на цветове и усещания. Обичаме го това момиче и целия този свят, който идва с нея! Тя е част от екипа ни още от далечната 2015 г.

Илиана завършва Национална Гимназия за Приложни изкуства „Св. Лука“, със специалност Пространствен дизайн. Според думите й, се занимава с изкуство откакто се помни, като от малка е знаела, че иска да твори. Изкуството винаги е било част от това момиче. И, ако разгледате картините й, ще го потвърдите. Потапяме ви в едно блиц-интервю, което няма да коментираме. Опознайте Илиана Куцарова чрез нейните думи и картини!

Илиана Куцарова За Изкуството:

Илиана, какво е за теб изкуството, какво му даваш и какво получаваш от него?

За мен изкуството е енергия, емоция, муза, мисия… Може би, давам въпросителни. Често ме питат какво искам да кажа с картините, които рисувам. Моята цел е хората да се замислят какво виждат и сами да отговорят на въпросите си. Бих казала, че изкуството дава, а ние биваме обогатявани, зареждани, вдъхновявани и насищани с емоции.

Какво те кара да твориш?

Бих го сравнила с влюбването. Пеперудите гъделичкат не-само стомаха ти. Те превземат цялото ти съзнание, докато не ги освободиш. Не съм сигурна, че може да се обясни. Или го има, или – не.

Илиана Куцарова, по време на Фестивал Арт Е Факт 2019 - Изкуството в процес, рисувайки 3D-картина.
Илиана Куцарова, рисувайки 3D-картина, по време на Фестивал Арт Е Факт 2019 – Изкуството в процес.
Четката на Илиана Куцарова. DIY
Четката на Илиана Куцарова, която имплементира брокат във всички свои творби.
Има ли нещо от творчеството си, което не харесваш и защо?
Винаги има нещичко, което бих променила, но не познавам родител, който да се е отказал от децата си. Ние сме родители, дали живот на творбите си.
Какво означава Артист, за теб? Необходима ли е муза и кога разбираш, че творбите ти са завършени?

За артистът, творбите му никога не са завършени. За мен лично, муза е необходима – ДА! А артист… Мисля, че във всеки човек се крие творец. Артист е всеки, който изразява емоции, така че всеки от нас е такъв. Може би, на някои хора им е необходима повече вяра.

Когато се запознахме с Илиана, вярата й в хората, в доброто и в света, ни впечатлиха. Тя твърди, че е интровертен човек, но ние бяхме допуснати да надникнем в душевността й. Всеки човек, който види творчеството й, би могъл да се докосне до тази безгранична доброта и вяра, които притежава тя. Едно, на пръв поглед малко момиче, с огромен свят в очите и съзнанието!

Илиана Куцарова За Арт Е Факт:

Как се запозна с екипа на Арт Е Факт?

Беше един от онези дни, в които знаеш, че нещо ще ти се случи. Чуваш един глас, който ти казва „Вземи си телефона и отговори на обаждането!“. Получих покана за събеседване за работа в Арт Сувенири. Смятам, че всичко бе предначертано. Интервюто ми продължи 15 минути, с човек когото виждах за първи път, а сякаш познавах цял живот – Елена Лазарова. Да, това бяха кратки 15 минути, но следващите 5 часа, в нейната компания, продължиха с разговори за живота, енергията и т.н. Отидох за интервю, намерих перфектната работа и работодатели, в лицето на Елена и нейния баща, но това е частичка. Открих верен приятел, истински хора и станах член от семейството на Арт Е Факт, а срещите ни продължават всеки Божи ден.

Кои са проектите, в които участваш?

Благодарна съм, че получих покана от Елена, да участвам в проект Гамбит на Арт Е Факт. Тя събра талантливи музиканти, хореограф и художник. Обрисува със слова, само както тя може, историята Гамбит. Колаборационният проект на Арт Е Факт – поезия, музика, хореография, графично и изобразително изкуство в едно. Историята оживява и кара потребителя да потъне надълбоко. Гамбит разказва приказка, в която всеки може да се припознае. За него може да се говори много, но трябва да се чуе и види.

Изложба на Илиана Куцарова 2020 г.
art post iliana and the fish
Картина на Илиана Куцарова
Илиана Куцарова - художник, графичен дизайнер, член на екипа на Арт Е Факт
Илиана Куцарова и скритата й лудост!

Разкажи ни за първия си проект?

Преди години, направих картина, която стана част от поетична изложба, носеща името „ЕМОЦИИТЕ ВЪТРЕ В МЕН“. По зададени в стихове теми, изрисувах една картина, с множество елементи. Беше много зареждащо предизвикателство.

Разкажи за свой гаф?

Да се оспиш за работа и шефът ти, в лицето на най-добър приятел, да дойде да те буди, страхувайки се да не те стресне… едва ли на някой, някога му се е случвало… освен на мен. Неповторимо!

ЗА ХОРАТА, ЗВЕЗДИТЕ и ПОПУЛЯРНОСТТА

Има ли звезди?

Обожавам нощно време да гледам небето и звездите, които го красят. Сякаш се пренасям в друго измерение. Не случайно, картините ми са обсипани в брокат. Когато видиш падаща звезда – пожелай си нещо. Една звезда ще изстине, но една мечта ще оживее.

Каква е разликата между българските и чуждестранните потребители и как смяташ, че се отразяват социалните мрежи на изкуството?

Хората сме различни, без значение от каква националност сме. Ако бяхме еднакви, щеше да бъде много скучно. Социалните мрежи ни позволяват изкуството да бъде по-достъпно, но всичко трябва да е с мярка. Колкото ни дават, толкова ни и вземат. Все пак, за всяка творба си има публика.

Влияе ли ти потребителската оценка?

Човек винаги е щастлив, когато творбите му биват харесвани.

painting the fatal

За Финал:

Какво искаш да разкажеш в бъдещите си проекти?

Човек винаги има какво да каже и да покаже. Важното е, да е в точния момент. Мечтая хората да са по-добри и будни. Бъдещите ми проекти ще разказват бъдещи емоции.

Къде е твоята граница – финалната ти цел?

Финалната цел – човек не трябва да спира да мечтае, докато е жив. Всеки прави грешки – важното е да ги осъзнава и да се учи от тях. Ако се върна назад във времето – бих ги повторила, иначе нямаше да съм човекът, който съм сега. 

golden
Златните ръце на Илиана и любимият й шлак метал.

Какво не те попитахме, а е важно да знаем?

Не ме попитахте – какво за мен е Арт Е Факт. Отговорът е – мечта, муза, любов, мисия.

Срещнахме ви с Илиана Куцарова – художник, творец, илюстратор, артист, един голям Човек. Пожелаваме си да продължаваме творческия си път заедно.

Разгледайте още нейни творби ТУК.

Вижте картините, илюстриращи ГАМБИТ – ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top