Румяна Карастамова – графиката като начин на живот!

Румяна Карастамова

Днес ви представяме един творец, който не прави компромис със своите ценности, възгледи и разбиране за изкуството. Румяна Карастамова е член на семейството на Арт Е Факт. Няколко години участвахме в нейното ежедневие, а тя всеки ден ни показваше какво е да отстояваш идеалите си. 

Руми се занимава с визуални изкуства. Основната й специалност е печатна графика, в която, уверяваме ви, наистина е много добра, но в последните години работи повече живопис, рисунки и смесени техники. Изкуството е нейно ежедневие от дете. Любовта й към графиката започва през 2008 г., когато учителят й Денислав Белчев я въвежда за първи път в света на графичните техники висок и дълбок печат. Пътят на Руми преминава през обучение в катедра „Графика“ към НХА и продължава и до днес.
Как се запозна с екипа на Арт Е Факт?

Търсех си работа, с която да допълвам стипендията от Национална Художествена Академия. Бях привлечена от странната обява „сервитьор-татуист“. Намерих място, в което мога да съм не-просто татуист (на татуировки с къна), но и да се развивам и да реализирам едни от най-смелите си проекти.

Румяна Карастамова - Нощни пейзажи I⁄ смесена техника⁄ 120х80⁄ 2021
Автор: Румяна Карастамова - Нощни пейзажи I ⁄ смесена техника⁄ 120х80⁄ 2021
Автор: Румяна Карастамова - Нощни пейзажи II ⁄ смесена техника⁄ 120х80⁄ 2021
Кои са проектите, в които участваш?

Участвала съм в различни проекти в НБУ, НХА, Арт Е Факт и др. Проявявам интерес и към теория на изкусвото, организирала съм изложби с участието на студенти от НХА, както и международна графична изложба.

През 2019 г., на Фестивал Арт Е Факт – Изкуството в процес, Румяна Карастамова проведе открит урок по графика, като освен че позволи на гостите на събитието да участват в изработката на графиката, чрез интересна техника с лъжици, отпечатъкът й бе направен чрез валяк за асвалтиране. Спомняме си проливния дъжд, който щеше да осуети едно от най-интересните преживявания на фестивала ни, но облаците се разместиха и позволиха на Руми да отпечата произведение на изкуството.

Какво е за теб изкуството? Какво даваш и какво взимаш от него и защо?

За мен изкуството е неделима част от живота.
Трудно ми е да кажа какво давам. Като преподавател, се надявам да давам помощ и да амбицирам студентите, с които работя. Като художник – вземам това, което (предполагам) взема всеки човек на изкуството – енергия за живот.

Как преценяваш, че творбите ти са завършени?

Да определиш кога една творба е завършена е сред най-трудните задачи на художника. Старая се да търся точния баланс, в който творбата ми е завършена, но не и претоварена.

Румяна Карастамова - Пейзаж със златна линия⁄ акрил, платно⁄ 40х40 см.⁄ 2023
Автор: Румяна Карастамова - Пейзаж със златна линия ⁄ акрил, платно⁄ 40х40 см.⁄ 2023
Румяна Карастамова - Пейзаж със златна линия II ⁄ акрил, платно⁄ 40х40 см.⁄ 2023
Автор:Румяна Карастамова - Пейзаж със златна линия II ⁄ акрил, платно⁄ 40х40 см.⁄ 2023
Автор: Румяна Карастамова - Бетонни цветя X ⁄ рисунка⁄ 40х30 см.⁄ 2022
Как смяташ, че се отразяват социалните мрежи на изкуството?

Както повечето неща, те имат своите добри и лоши черти. Възможността за свободна комуникация и обмен на личности от различни краища на света е изключително ценна. Но в ежедневието социалните мрежи убиват всичко социално у човека.

Кои са артистите, които те вдъхновяват?

Бих казала, че от визуалните артисти, по-често черпя мотивация и желание за работа. Вдъхновение черпя от гледки от ежедневието, музика, книги. Много са художниците, с които бих работила. Предстои ми проект с Офелия Ривера, живописец от Мексико.

Интровертен или екстровертен човек си и какво те кара да твориш?

По-скоро интровертен. За мен това да твориш е необходимост. Без значение от резултата или оценката, изкуството е неизменна част от моя живот, която не може да бъде заменена с друго. Публиката е важна част от изкуството, защото тя дава обратна връзка. Но смятам, че едно произведение трябва да бъде създавано заради самото себе си, заради посланието, което носи и дори за личното удовлетворение на автора, но не и заради публиката.

Автор: Румяна Карастамова - Бетонни цветя I ⁄ рисунка⁄ 21х30 см.⁄ 2022
Румяна Карастамова - Бетонни цветя XIII ⁄ рисунка⁄ 40х30 см.⁄ 2022
Автор: Румяна Карастамова - Бетонни цветя XIII ⁄ рисунка⁄ 40х30 см.⁄ 2022
Необходима ли е муза, изобщо?

Всичко, което ни заобикаля и което се крие вътре в нас, може да бъде муза. Това, което ме вдъхновява за проектите ми е пейзажът и начинът, по който го променяме.

Румяна Карастамова е участвала в множество проекти на Арт Е Факт, във времето на общия ни път. Освен графичното изкуство, тя е правила събития за изработка на артикули от отпадъчни материали, с еко-насоченост, учствала е в организационни дейности на наши събития и ни е показала какво означава да умееш да пречупваш света през призмата на твореца.

Последният проект на Руми е работилница за изработка и печат на екслибриси в Детски отдел на РБ „П. Р Славейков“, Велико Търново. За нея, е било изключително удоволствие да работи с толкова смели и работливи деца, които от малки имат любов към книгата и визуалните изкуства.

Автор: Бетонни цветя XI ⁄ рисунка⁄ 30х40 см.⁄ 2022
Автор: Румяна Карастамова - Бетонни цветя II ⁄ рисунка⁄ 21х30 см.⁄ 2022
Румяна Карастамова - Бетонни цветя XII ⁄ рисунка⁄ 30х40 см.⁄ 2022
Автор: Румяна Карастамова - Бетонни цветя XII ⁄ рисунка⁄ 30х40 см.⁄ 2022

Румяна Карастамова е първата българка, която взема участие в Международната изложба за графика  „Дабъл вижън“.  Международната програма за обмен на графики в Индия (IPEPIndia) показва своя колекция у нас за първи път през 2020 г. В нея взеха участие 37 художници от 13 страни и за пръв път български художник беше сред тях. Румяна Карастамова участва с творбата „Бетонни цветя“, която се състои от графика и рисунка.

Румяна Карастамова - Сонда V ⁄ мастило, картон⁄ 21х30 см.⁄ 2021
Автор: Румяна Карастамова - Сонда V ⁄ мастило, картон⁄ 21х30 см.⁄ 2021
Какво искаш да разкажеш в бъдещите си проекти и за какво мечтаеш?

В планираните си проекти продължавам да работя по темата за пейзажа и начина, по който го променяме. Разглеждам и обратната връзка – как промененият пейзаж влияе на хората, живущи в него. Какви хора ражда градската среда?

Мечтая да продължавам да имам възможността да работя това, което обичам.

Румяна Карастамова - Сонда VI ⁄ смесена техника⁄ 40х40 см.⁄ 2022
Автор: Румяна Карастамова - Сонда VI ⁄ смесена техника⁄ 40х40 см.⁄ 2022

Руми е творец, преподавател, артист! Желаем й успех във всички бъдещи начинания и сме благодарни, че се докоснахме до света й и се научихме от нея! Вярваме, че в бъдещите ни проекти, със сигурност ще можем да ви я представим отново!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top