Как да нарисувам тениска – DIY или „Направи си сам“

Ръчно рисувано изображение - Маскот Арт Е Факт - от Арт Е Факт. Вижте статията ни "Как да нарисувам тениска?"

В днешната статия, ще отговорим на въпроса – Как да нарисувам тениска сам, в домашни условия. Примерът, който сме избрали е любимият ни герой – Маскот Арт Е Факт, но вие можете да използвате всяко изображение, което отговаря на вашите предпочитания. Имайте предвид, че Маскот Арт Е Факт е „висока топка“ и ви съветваме да започнете с нещо по-просто.

Преди да започнем, ако все още не сте сигурни дали да рисувате върху тениската си сами, посетете статията ни Радостта да правиш неща – DIY или „Направи си сам“, за да се запознаете с предимствата на DIY.

Да започваме!!!

1. Пригответе необходимите материали и инструменти.

За да не се бавите в процеса на работа, е хубаво предварително да подготвите материалите и инструментите, с които ще творите. Необходими са:

 • * Памучен текстил, който ще рисувате, в цвят по избор /тениска, потник, сако или друго/;
 • ** Текстилни бои;
 • *** Четки за рисуване;
 • **** Пространство, където да се разположите;
 • Линия – съветваме ви да бъде около 50 см.;
 • Молив – по възможност по-тънък;
 • Няколко листа хартия А4 /4-5 бр./;
 • Ножичка;
 • Тиксо;
 • Креда;
Снимка с необходимо пространство и материали за рисуване върху текстил

Трябва ви и ВОЛЯ И ЖЕЛАНИЕ да творите!

 • Картон с приблизителни размери – 40 см. х 50 см. – увит в стреч-фолио или опънато парче найлон;
 • Щипки за пране;
 • Чашка за вода – за измиване на четките по време на работа;
 • Палитра, ако прецените, че искате да смесвате цветове /можете да използвате картонче, което предварително да опаковате в стреч-фолио/;
 • Парче плат или салфетки – за подсушаване на четките след измиване;
 • Ютия – за запечатане на готовото изображение;

* Как да изберем текстил:

1.Състав – независимо дали избирате да рисувате върху потник, тениска, сако или друг артикул, условието е той да съдържа минимум 90% памук. Ако примесът на синтетика е по-голям от 10%, рискувате изображението да се отмие още след първото пране. 

2. Цвят – ако разполагате с по-малко време за работа, би било добре да използвате светъл текстил /бял, жълт и др./. По този начин, няма да има нужда да нанасяте много пластове боя и ще намалите времето за съхнене на изделието. 

3. Размер – добре е да изперете предварително тениската, за да избегнете стреса от евентуално свиване при пране, след като сте вложили труда си в това да я изрисувате. 

4. Повърхност – ако прецените да рисувате върху рипсан потник /на пазара можете да намерите изключително бюджетни варианти със съдържание на 100% памук/, вземете предвид факта, че колкото и добре да опънете текстила при процеса на рисуване, има голяма вероятност изображението да стои напукано след завършване. При рипсаните материи, издадените нишки поемат боята лесно, но е доста трудно да нанесете боя във всяка част от вдлъбнатите такива.

Етикет на тениска, върху който е показано състават на текстила - 100 % памук - рисуване върху текстил

За целта на тази статия, нашият екип избра да изрисува тениска, 100% памук, черна, размер L, гладка материя.

** Как да изберем текстилни бои:

Бои за рисуване върху текстил - жълто, червено, оранжево, вълто, черно. бяло
Ръчно рисувани тениски с маскот Арт Е Факт

Следващата стъпка е да изберете такстилни бои. Те могат да бъдат закупени от специализирани книжарници и магазини за арт и крафт материали. Предлагат се в различни разфасовки, единични цветове или комплекти, различни марки. Като цяло, имате голям избор.

Текстилните бои са различни, в зависимост от това дали основата е тъмен или светъл текстил, като на пазара има и по-бюджетни, и по-скъпи варианти. Съветваме ви, ако не сте сигурни дали избрания цвят спада към светъл или тъмен текстил, вземете бои за тъмен текстил, тъй като те са по-покривни. Запознайте се с начина на употреба, описан от производителя. Ще се въздържим от препоръка за марка, но ако имате нужда от помощ при избора на бои, можете да се свържете с екипа ни.

Тъй като избраната от нас тениска е тъмна, боите, които ще използваме са за тъмен текстил. За изобразяване на Маскот Арт Е Факт ще са ни нужни следните цветове: бял, жълт, оранжев, кафяв, зелен и черен.

*** Как да изберем четки:

Вариантите за избор на четка са естествен косъм и синтетика, както и плоски или кръгли четки.

Кръглата четка се използва осносно за очертания и изобразяване на тънки линии, а плоската – за разнасяне на боята на по-големи пространства и запълване. Четките се предлагат в различни размери и с практиката  ще можете да прецените кой модел, произовдител и размер ще са най-удобни за вас. Отново можете да разчитате на екипа ни за консултация.

При рисуване върху текстил, съветваме да заложите на четки със синтетичен косъм. След намокряне на естествения косъм и разстилане на боя върху текстилна повърхност, четките от този тип започват да „оплешивяват“, а по плата полепват косъмчета, които се отстраняват изключително трудно. И все пак, ако разполагате само с такива четки, не пречи да опитате.

За целта на DIY-проекта ни, на екипът ни ще му бъдат нужни кръгли и плоски четки в няколко размера - тънки и средна дебелина, със синтетичен косъм.
Снимка на четки от статия "Шедьовър върху дреха - DIY или "Направи си сам"

**** Необходимо пространство

Подготвителен процес за рисуване на тениска - маса с материали - тениска, четки, бои, салфетка, чашка за вода

Преди да започнете да рисувате, трябва да знаете, че ви е необходимо достатъчно пространство, за да се развихрите. Артикулът, който ще рисувате, трябва да бъде опънат в частта, която ще обхваща изображението. Следователно, ако рисувате голямо изображение на тениска с рамер XL, предвидете място, където да можете да я поставите, докато работите, както и да е удобно да я завъртате, когато това е нужно.

Освен самата тениска, трябва да предвидите място за поставяне на бои, палитра, чашка с вода, салфетки или плат за попиване и т.н.

Предварително помислете къде ще оставите дрехата, докато тя съхне. Добре е да е на място, където не извършвате постоянни дейности, за да избегнете деформиране на изображението след неговото завършване. Ако искате да рисувате и лицето и гърба, имайте предвид, че това са две изображения, които трябва да третирате така, все едно рисувате две отделни тениски. Т.е. първо рисувате лицето, изсъхва, довършвате, изсъхва добре и чак тогава пристъпвате към рисуване на гърба.

Готови сте да започвате!

1. Как да нарисувам тениска? - Шаблон

Първата стъпка е да си направите шаблон за изображението или да скицирате какво ще рисувате директно върху текстила /в зависимост от художествените ви умения/. Целта е да разположите изображението в пространството и да уточните рамерите му, преди да нанесете боята /докато все още грешките с креда са поправими/.

Ще описваме стъпка по стъпка действията на екипа ни при изобразяване на Маскот Арт Е Факт с шаблон, за да можем максимално да обясним процесите.

Памучна тениска, размер Л - дължина 60 см., широчина - 50 см.

Тениската върху, която рисуваме е L размер. Дължината на предната част, от яката до долния ръб е 60 см. Ширината на тениската, от мишница до мишница е 50 см. Размерът на нашия маскот ще е с височина – 30 см. и широчина – 15 см., за да изглежда максимално добре.

За направата на шаблон, можете да прекопирате изображението върху лист хартия, с помощта на молив или да го отпечатате на принтер в реален размер. След това го изрежете. При по-голямо изображение от А4, можете да използвате тиксо, с което да залепите елементите един за друг, за да не се разместват.

Поставете шаблона върху дрехата и с помощта на креда го очертайте. Съветваме ви да избягвате използването на молив, химикал или маркер, тъй като рискувате да загрозите или дори да съсипете плата. Вероятността да не се изпере е голяма. Ако не разполагате с креда, можете да използвате парченце сух сапун за ръце в цвят, различен от текстила.

Ако няма да използвате шаблон, грабвайте кредата и скицирайте директно върху тениската.

Шаблон на маскот Арт Е Факт, с размери - височина - 30 см., широчина - 15 см.
Подготовка за нанасяна на текстилни бои върху текстил - поставена е основа, която не позволява протичане на боята

Тук е моментът да използвате картона, стречован или увит в найлон. С цел предпазване на материата от зацапване, трябва да го поставите между лицевата част и гърба. С две думи „да облечете“ тениската на картона. Така отделяте двата пласта плат. Това е необходимо, тъй като при нанасяне на боя, разредена с вода, платът попива и пропуска. Ако не искате да имате огледално изображение на гърба на изделието, трябва да отделите платовете. Можете да използвате щипки, за да застопорите плата върху картона, тъй като е възможно да се пързаля, още повече, когато тениската е по-голям размер. Важно е да защипете плата така, че частта на изображението да е максимално опъната.

Необходимостта от найлон или фолио е поради факта, че картонът също би попил течността и ако нанасяме по-разредени бои или повече слоеве, има шанс отново да пропусне мократа боя до задния плат.

2. Как да нарисувам тениска? - Нанасяне на основа на боята

Тъй като сме избрали да рисуваме върху тъмен текстил, ще се наложи да направим основа на изображението с бяла боя. След като сме очертали шаблона с креда, трябва да го направим и с помощта на тънка кръгла четка. 

Очертавате шаблонните линии с боя, като се стремите да използвате минимално количество вода, тъй като текстилът ще я поеме и ще се получи ефект на „разливане“ на очертанията. Внимавайте да не излизате от шаблонните линии, за да не деформирате изображението. Ако все пак излезете, не се притеснявайте, все пак не сте машина. Изправете или удебелете линиите, които не изглеждат добре, следствие тази грешка и продължете смело нататък. Ако боята е много гъста, потопете четката във вода, но задължително подсушете преди да я използвате върху текстила, за да избегнете ефекта на разливане на линиите.

След като сте очертали външните линии, вземете по-дебела плоска четка и заппълнете  вътрешността на бъдещото изображение. Всички елементи, които ще бъдат в цвят, трябва да се сдобият с бяла подложка. Ако основата, не е достатъчно плътна, може да се наложи да нанесем още един слой, след като първият изсъхне. Плътността се определя на база прозрачност на цвета. Колкото по-прозрачна е основата, толкова повече се налага да я повторите.

Имайте предвид, че не е добре да прекалявате със слоевете боя, тъй като при прекомерна дебелина на изображението, рискувате то да не се запечата добре и съответно да се изпере.

Ръчно рисувана тениска, с нанесена основа - бяла боя
Тениски, изработени от сто процента памук, в черно и бяло.

След изсъхване на бялата боя, можете да продължите с нанасяне на цветовете, като използвате същите, почистени четки. 

Внимание!!! Измивайте и подсушавайте редовно четките, за да избегнете нанасяне на остатъчни бои в цветове, които не желаете.

Ако сте избрали да рисувате върху бяла тениска – основа няма да ви бъде необходима. Можете да пропуснете тази стъпка. При рисуване върху светъл текстил, може да не се налага повторно нанасяне на бои, но трябва да сте не по-малко прецизни.

3. Как да нарисувам тениска? - Готови за нанасяне на цветове

Процес по рисуване върху текстил, на Маскот Арт Е Факт - запълване на шапката с оранжева боя
Вижте статията ни "Как да нарисувам тениска?" - Маскот Арт Е Факт в процес на рисуване

Тялото на нашия Маскот е жълто с кафяви петънца. Окото му е зелено, с черен ирис и  бели точици за отблясък. Всички останали елементи са двуцветни. За да изпъкват цветовете и да акцентираме върху определени области, с помощта на тънка четка, очертаваме някои елементи с черен цвят.

Ако ви е трудно да нанасяте бои с четка в участъци с тънки линии, можете да опитате да рисувате с текстилни маркери.

В зависимост от избраното от вас изображение, нанесете постепенно цветовете, като планирате кой цвят ще е първи и кой ще следва. Например, при Маскот Арт Е Факт, нанасяме жълта боя по цялото тяло на маскота, както и в жълтата част на ръката. След като изсъхне, очертаваме ръката в съответния цвят върху нанесената жълта боя, както и прибавяме петънцата върху тялото. Същото правим и с шапката – първо нанасяме изцяло оранжев цвят и след като изсъхне добавяме кафявата лента.

Вижте статията ни "Как да нарисувам тениска?" - изображение обувка, в процес на рисуване
Ръчно рисувано изображение - Маскот Арт Е Факт - от Арт Е Факт. Вижте статията ни "Как да нарисувам тениска?"

4. Как да нарисувам тениска? - Запечатване

След окончателно завършване на произведението трябва да оставите боята да изсъхне напълно. Това често зависи от температурата на помещението. Съветваме ви да изчакате поне 24 часа, преди да пристъпите към запечатване. В по-студени дни, спокойно можете да изчакате 2-3 дни. След като се уверите, че текстилът е сух, можете да преминете към финалния процес – запечатване на изображението. 

Първо, премахнете картона от изделието. Не се притеснявайте, ако на места е залепнал. Фолиото или найлонът, ще предпазят плата и картона. Не се притеснявайте да издърпате леко залепналите части.

Обърнете тениската наобратно, с рисуваното изображение навътре. Поставете я върху повърхността, на която ще я гладите или върху дъска за гладене. По средата, на мястото на картона с найлон или фолио, пъхнете чисти бели листа, по продължение на цялото изображение. Целта е да избегнем залепване или деформация на изображението, както и зацапване или отпечатване на изображението на задната част на тениската, следствие високата температура при запечатване.

Ютията трябва да се движи по опаката част на плата, като не трябва да работи на режим пара. Трябва да нагреем всеки сектор на изображението, за да сме сигурни, че то ще бъде напълно фиксирано. Всеки производител на текстилни бои описва начинът, по който те трябва и могат да бъдат фиксирани. Запознайте се предварително с информацията на етикета.

Боите, които използва екипът ни, се запечатват на 150 градуса, за 5 минути на сектор, като нашият екип се застрахова и запечатва всеки сектор по два пъти, т.е. 10 мин. на сектор.

Ако на разположение нямате ютия, можете да опитате нагряване на тъкъни със сешоар или пистолет за горещ въздух. Те често се използват при повърхности, които няма как да бъдат изгладени – кецове, чанти и други. Имайте предвид, че трябва да сте по-внимателни, за да не повредите повърхността /от изгаряне/, а също така, заложете по-дълго време за запечатване на всеки сектор.

Друг начин за фиксиране на изображението е поставяне на изделието във фурна, на определена температура, за 15-20 минути. Не ви съветваме да опитвате, тъй като миризмата, която се отделя при нагряване е неприята, но всеки от производителите на текстилни бои дава информация и относно този тип запечатване.

След като запечатате изображението, можем да кажем, че работата е приключена. Изперете тениската, за да свалите остатъците от креда и други зацапвания.

Ръчно рисувана тениска с Маскот Арт Е Факт

Съветваме ви да перете рисувания текстил на ръка, обрърнат наопаки, при температурата на водата до 30 градуса и изображението да не се претърква с ръце. Ако все пак прецените да пуснете изделието в пералня, Арт Е Факт не носи отговорност за запазване на целостта на изображението, но ви съветваме поне да използвате програма за ръчно пране и да изключите центрофугата.

Вече знаете отговора на въпроса - "Как да нарисувам тениска?"!

ИЗБРАХТЕ ЛИ СИ ИЗОБРАЖЕНИЕ?

Ако статията ви е била интересна, но нямате нерви за подобни творчески изяви, можете да разгледате нашия онлайн магазин – секция тениски, както и да се свържете с нас, за да обсъдим идеите ви. Ако все още нямате такива, ние сме насреща, за да изготвим вашия неповторим дизайн.

Последвайте ни: FacebookInstagramYouTube.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top